top of page
Anchor 1
Bag%20of%20Eggs%20_edited.jpg

İlk olarak platformumuzda bulunan bağımsız gönüllü danışmanlarla çalışmak için muhimolan'a başvuran girişimcileri tebrik ediyoruz.  Bir danışmana ihtiyacı olduğunun farkına varması bile, o girişimcinin süper şeyler yapma yolundaki motivasyonunun devam ettiğini ve değişime, gelişme açık olduğunu gösteriyor. 

Danışmanlarımız Hangi Aşamadaki Sosyal Girişimciler ile Çalışıyorlar?

Halihazırda şu aşamalardaki sosyal girişimcilere destek verebilmekteler. 

  1. Girişimin bir sosyal sorunu çözüyor olması,

  2. Girişimin gelirlerinin en azından %50’sini ticari aktivitelerden elde ediyor ya da etmeyi hedefliyor olması,

  3. Sosyal girişimin ürünlerini ya da servislerini kendilerinin yapıyor, ya da kendilerinin tasarlıyor olmasi (Bir fikri olan, ama yaptırma ya da tasarlama konularında ekip üyeleri bulunmayan sosyal girişimcilerle çalışamıyor danışmanlar ne yazık ki), 

  4. Girişimin halihazırda örnek ürünlerini ya da servislerini geliştirmiş olması, ya da geliştirmiş olmaya çok çok yaklaşmış olması ve bunları pivotlama sürecinde olması.

Çalışmalar nasıl gerçekleşiyor?

  1. Yukarıdaki sorulara olumlu cevap vermiş girişimcilerle çalışmak isteyen danışmanlar aralarında geçici bir gönüllü danışmanlar ekibi kuruyorlar. Bu ekip = 1 Tecrübeli Danışman + En Az 1 Becerikli Danışmandan oluşuyor.

  2. Onlar girişimcilerle çalışmaya başlamadan önce onlarla bir prensip anlaşması imzalıyorlar.

  3. Bu ekip toplam 4-6 hafta boyunca bu projede bağımsız gönüllü olarak çalışacak şekilde takvimlerini ayarlıyorlar.  

  4. Proje boyunca haftada bir kez olmak üzere düzenli olarak girişimcilerle toplanıyorlar. Bu toplantılara girişimci ekibi ve gönüllü bağımsız danışmanlar takımı katılıyorlar.

  5. Birinci toplantıda bir yol haritası çıkartıyorlar. 

  6. Her hafta toplantı sonunda bir sonraki hafta için yapılacakları listeliyorlar. 

  7. Tüm hafta boyunca yapılan tüm işler herkesin paylaştığı slides dokümanına konuluyor ve toplantıda hem becerikliler hem de girişimci ekip tek tek yaptıklarını sunuyorlar.  (Tüm proje boyunca aynı slide dökümanı kullanılıyor.)

  8. Girişimciler bu süreçte ne kadar çok çalışırlarsa mühimolan ekibinin onlara ayırdığı zamandan o kadar çok faydalanmış oluyorlar. 

Bağımsız Gönüllü Danışmanlardan Hizmet Alabilmek için Gerekli Koşullar Neler? 

  • 4-6 haftalık çalışma dönemi boyunca girişimcinin kurucularından en azından bir tanesi ve ekibinden en azından bir tanesinin tüm toplantılara katılıyor olması,

  • Sosyal girişimci ekibindekilerin bu çalışmaya haftada en azından 3 saat ayırması

  • Her toplantıda hep birlikte karar verilen ve bir hafta sonraki toplantıya kadar yapılması gereken "Yapılacaklar Listesindeki" maddeler hususunda herkesin üstüne düşeni yapması bekleniyor. 

Kendi Üzerlerine Düşen İşleri Yapmayan Girişimcilere Bağımsız Gönüllü Danışmanlarımız Ne Mi Yapıyorlar? 

Önce 100 mekik çektiriyorlar. Sonra da aşağıdaki soruları soruyorlar: 

  • Geçen hafta birlikte yapılmasına karar verdiğimiz işler konusunda fikrinizi değistirdiniz?

  • Artık onları yapmaya gerek kalmadığını düşünüyorsunuz?

  • Ne yapmanız konusu belki kafanızda tam net değil mi?

  • Organizasyonuz içindeki halihazırdaki süreçlerde yapmayı planladığınız işleri yapmanız mümkün değil?

  • Kaynaklarınız yeterli değil?

Girişimci yapmayı planladığı işleri yukarıdaki sebepler yüzünden yapmıyorsa ya da yapamıyorsa, bunlar bizim bağımsız gönüllü danışmanlarımız için tümüyle kabul edilir gerekçeler. Danışmanların amacı doğru ihtiyacı bulup, o ihtiyacın karşılanması için girişimcilerle beraber ve girişimciler için gönüllü çalışarak onlara destek olmak. Yoksa amaç ilk toplantıda tespit edilen ihtiyacı karşılamak için 6 hafta boyunca bir plana sadık kalmak değil. Plan sadece bir yol. Hedef değil. Hedef te değişebilir. Hedefe varmak için belirlenen yol da. Ama girişimcinin hedefini ya da o hedefe ulaşmak için seçtiği yolu değiştirirse danışmanlar bunu hemen bilmek istiyorlar ki bir takım olarak pürüzsüz bir şekide size destek olmaya devam edebilsinler.

"İyi, güzel harika da, danışmanlarınızın servislerinin fiyatı nedir?" diye sorduğunuzu duyabiliyoruz...

Bağımsız gönüllü danışmanlar para kabul etmiyorlar. Lütfen ısrar etmeyiniz. Para kabul etmiyorlar.  Tamam doğru haklısınız, gerçekten calışma süreci boyunca sizler için ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar. 20 yılı aşkın ulusal ve uluslararası tecrübesi olan tecrübeli danışmanlar var aramızda. Çok çalışkan motive hevesli süper akıllı becerikli danışmanlar var aramızda. Ama gene de aramızda kimse para kabul etmiyor.

"Eee peki nasıl ödeyeceğiz borcumuzu?" diye soruyorsanız:

Bu sitedeki danışmanlar size gönüllü olarak destek veriyorlar. Yani zamanlarını, tecrübelerini ve bilgilerini size hediye veriyorlar. Bizim kütürümüzde biliyorsunuz hediye alan, hediye verene bir teşekkür mahiyetinde bir hediye yapmak isteyebilir. Ve eğer isterseniz, siz de danışmanlarımıza ya da onların önerecekleri birilerine zamanınızı hediye etmek isteyebilirsiniz. Bunu danışmanlarla aranızda konuşabilirsiniz. Tek şartları para alış verişinin olmaması. 

Hibe kabul ediyor muyuz?

Hayır kesinlikle hibe kabul etmiyoruz. Mühimolan adına hiçbir insan, hiçbir kurum hibe talep edemez. Hibe kabul edemez. 

"Başka bir şeye ihtiyacınız var mı?diye soruyorsanız:

"Hiç sormayacaksınız zannettik"

1. Bildiğiniz üzere biz profesyonel gönüllülük kavramının Türkiye Ekonomisinde önemli bir yer tutması için çalışıyoruz. Bunun büyümesi için de eğer gönüllü iş yapıyorsanız ya da ürünlerinizi veya servislerinizi gönüllü olarak verdiğiniz bir kişi ya da kurum varsa, bu yaptığınız iyiliğin bir ileriye taşınması için bizim gönüllü gücüyle yürüttüğümüz 'iyilik çiftliği' networkümüze girmenizi rica ediyoruz. 

2. Bizim bir amacımız sizlere yolculuğunuzda destek olmaksa diğer amacımız da genç becerikli danışmanların kariyer yolculuklarında önlerini açmak. O yüzden onların görünürlüğünü arttırmak, yaptıklarının paylaşılıyor olması bizim için çok önemli. Sizden muhimolan platformunda bağımsız gönüllü danışman olarak sizin için çalışmış danışmanların görünürlüğünü arttırmanızda yardım etmenizi talep ediyoruz. Aynı şekilde biz de Linkedin’de ve instagramda postlar çıkarak sizin görünürlüğünüzü artırmayı hedefliyor olacağız.

3. Bizim bir başka amacımız da Turkiye’deki sosyal girişimcilik networkü için bilgi yaratan, bilgi toparlayan herkese açık ücretsiz bir bilgi bankası olabilmek. Bu konuda sizden bir ricamız olacak. Bunu size gönüllü destek veren bağımsız danışmanlar ilk toplantınızda açıklayacaklar. 

4. Ve son olarak eğer uygun görürseniz Muhimolan networkümüze dahil olmanızı rica ediyoruz. Bundan sonraki nokta atış sorularımız için veya yeni müşterilerimizden gelebilecek küçük profesyonel destek talepleri olursa mümkünse onlara destek olmanızı rica ediyoruz.

bottom of page